- Lunchförmån
Kött på tallriken eller grönt för framtiden? Dags att tänka hållbart
Att äta mer växtbaserat blir allt vanligare, av flera anledningar. Faktorer som användning av antibiotika och kemiska bekämpningsmedel, bristande djurskyddslagar i vissa delar av världen och en ökad medvetenhet om hälsosamma val spelar en stor roll. Samtidigt blir vi allt mer medvetna om vad som är bäst för vår planet. Genom att välja en mer växtbaserad kost kan vi inte bara förbättra vår egen hälsa utan också bidra till en mer hållbar framtid för kommande generationer.
Brasiliansk soja till svenska kycklingar
Kött och andra animalier är de livsmedel som mest påverkar vår miljö. Globalt står livsmedelssystemet för ungefär en fjärdedel av alla växthusgasutsläpp och bidrar samtidigt till hotet mot biologisk mångfald. Till exempel leder odlingen av soja, som används till djurfoder, till förstörelse av skog, gräsmarker och savanner. Detta skadar viktiga ekosystem och påverkar bland annat vattenförsörjningen negativt. När man inser att soja från Brasilien ges till svenska kycklingar, blir det tydligt att världen kanske inte är så stor. Och att det ena leder till det andra, ofta med mindre önskvärda konsekvenser.
Har charkbrickan gjort sitt?
Det finns många sätt att äta mer hållbart. Bland annat genom att öka mängden växtbaserat och, om du vill äta kött, välja ekologiskt naturbeteskött. Att göra dessa val kan ha stor betydelse, särskilt eftersom en enda portion nötkött har lika mycket klimatpåverkan som femtio vegetariska portioner med motsvarande mängd protein och näring. Att dra ner extra mycket på chark är också bra för hälsan, så snåla gärna med rökt skinka, salami och korvar som till exempel chorizo. Det finns massor av bra smaker och källor till näring i ett kök utan kött, tips och mer fakta hittar du här.
Små val, stor påverkan på planeten
Att hitta nya vanor, oavsett vad det handlar om, tar tid. Och frågar du vår planet, är det lite brådis med just våra matvanor. Men kom ihåg att varje förändring i rätt riktning, räknas. Testa dig fram. Bli mer medveten. Gör val som gynnar miljön. Hitta nya smaker och kombinationer. Alltså – fortsätt göra val som känns rätt, men försök minska på köttet för planetens skull.
3 tips för en mer medveten matkonsumtion
- Fråga i restaurangen eller matbutiken hur köttet är producerat. Välj ekologiskt, närproducerat och helst KRAV-märkt kyckling-, nöt- och griskött.
- Minska din köttkonsumtion genom att byta ut några måltider i veckan mot vegetariska alternativ – till exempel linsgryta i stället för köttfärssås.
- Planera dina inköp och måltider för att undvika matsvinn, särskilt när det gäller kött. Tips om hur du kan minska matsvinn hittar du här.