Trendspaning: Minska matsvinnet och öka kundnöjdheten

Vi på Edenred älskar goda luncher. Tillsammans med dig och våra andra partners gör vi hundratusentals människor glada varje dag, samtidigt som vi kan göra skillnad för miljön.

Matsvinn på restaurang

Vad är matsvinn?

Matsvinn är livsmedel som har producerats som mat men som av olika anledningar inte går vidare till tallriken. I Sverige slänger hushåll ungefär 33 kg mat per person varje år. Globalt slösas över 1 miljard måltider om dagen, samtidigt som 783 miljoner människor världen över befinner sig i en hungersdrabbad situation.

FN:s hållbarhetsmål 12.3 syftar till att halvera det globala matsvinnet per person till år 2030. Det är en målsättning som vi alla kan bidra till – men vi måste agera nu!

Edenreds undersökning

I samband med World Food Day den 16 oktober, genomförde vi på Edenred en undersökning tillsammans med FOOD-programmet, som i år firar 15 år av att främja en balanserad kost med hälsosamma luncher. Undersökningen skickades ut till 49,990 anställda och 1,491 restauranger i 22 länder. I Sverige deltog 1000 gäster och 100 restauranger. Resultaten visar en kontinuerlig trend där både restauranger och gäster är mer medvetna om matsvinn och hälsa. Restauranger anpassar sina rutiner för att möta kundernas efterfrågan på minskat matsvinn, och det finns intressanta lärdomar att ta med sig.

Här lyfter vi tre insikter från resultaten i Sverige, tillsammans med värdefulla tips för att minska svinnet och skapa nöjdare kunder!

Trend 1: Gäster vill veta att ni arbetar mot matsvinn

52% av gästerna anser att det är viktigt att få veta vilka restauranger som aktivt arbetar mot matsvinn.

Tips: Lyft fram era insatser och berätta för era gäster om era åtgärder för att minska matsvinnet, som användningen av säsongsbaserade råvaror eller andra initiativ. Använd gärna sociala medier för att informera och engagera gästerna för att minska svinnet tillsammans.

Trend 2: Stor efterfrågan på doggy-bags

Hela 75% av gästerna anser att doggy-bags är den bästa praxin som restauranger borde anta för att minska matsvinnet. Samtidigt uppger endast 16% av restaurangerna att de erbjuder detta.

Tips: Gör det enkelt för gästerna att ta med sig resterna hem – och glöm inte att välja en miljövänlig och hållbar förpackning. Detta kommer att minska svinnet samtidigt som du får gladare gäster!

Trend 3: Uppskattat med hälsosamma alternativ

66% av gästerna har en förväntan på att det ska finnas ett hälsosamt alternativ på menyn. Dock svarade endast 16% av restaurangerna att de tror att kunderna uppskattar och noterar hälsosamma alternativ.

Tips: Saknar du något hälsosamt på menyn? Prova att ta fram ett säsongsbaserat alternativ, som en matig sallad med fina råvaror. Eller varför inte byta ut en ingrediens i en befintlig rätt mot ett mer näringsrikt alternativ.

Tack för att du är en del av de hundratusentals goda luncher som varje dag serveras och betalas med Edenred. Tillsammans sprider vi glädje i arbetslivet och arbetar för en mer klimatsmart framtid!

Relaterade artiklar